Artikel

Fyra köksknivar du behöver hemma i köket

Av: Johnny
Knivslipare och ägare av Slipkliniken AB

För att göra matlagningen enklare och mer effektiv hemma, är det viktigt att ha rätt knivar i köket. Läs vår artikel för att få reda på vilka fyra knivar som knivsliparen Johnny rekommenderar varje privatperson att ha hemma!

Val av kniv 

Det finns många olika typer av knivar att välja mellan, och vilka knivar man bör ha hemma varierar beroende på personliga preferenser och vad man har för behov. Här är fyra knivar som jag rekommenderar att man har hemma i första hand:

1. Kockkniv

En kockkniv är en allroundkniv som är bra för att skära, hacka och skiva många olika sorters råvaror inklusive grönsaker, frukt, kött och fisk. En kockkniv har ett större och något bredare blad. Det är förmodligen den absolut vanligaste kniven i både hem och professionella kök.

2. Skalkniv

En skalkniv är en behändig mindre kniv med en rak bladkant som är bra för att skala och skära små frukter och grönsaker.  

3. Brödkniv

En brödkniv är en längre, tandad kniv som gör det lätt att skära igenom bröd och andra bakverk utan att trycka sönder dem. En brödkniv är också bra att ha hemma för att skära upp tomater och andra mjuka frukter och grönsaker. Man kan tro att användningsområdet är mindre för en sån här kniv, men det stämmer inte. De används ofta bland annat i produktionskök för att skära upp större råvaror som t.ex. vattenmelon.

4. Santokukniv

En santokukniv är en japansk allroundkniv som är bra för att skära, hacka och skiva många olika sorters råvaror. Santokukniven är vanligtvis lite mindre än en kockkniv och har en rak bladkant med en mindre kurva nära spetsen. Dessa finns med culterslipning/olivslipning och kompletterar tidigare nämnda knivar bra. En culterslipad/olivslipad kniv innebär att det är små fördjupningar i knivbladet, vars syfte är att råvaran ska släppa från knivbladet. Extra bra för t.ex. potatis, frukt och grönsaker som annars suger sig fast i knivbladet. 

Observera att dessa är bara förslag, och det finns många andra knivar som också kan vara bra att ha hemma beroende på personliga preferenser och behov. Alla dessa sorters knivar hittar du hos oss i vår butik.

Välkommen!