Artikel

Johnnys bästa tips för en vass kniv

Av: Johnny
Knivslipare och ägare av Slipkliniken AB

Det är inte helt självklart hur man ska ta hand om sin nyslipade kniv för att bibehålla skärpan så länge som möjligt. Efter många förfrågningar så har jag valt att skriva ner mina bästa tips, och dela med er här.

1. Skrapa inte knivens egg mot skärbrädan

Ett vanligt misstag är att man skrapar eggen mot skärbrädan när man skrapar av det man precis har skurit. Vänd på kniven, och använd knivens rygg istället (eller använd händerna). Eggen är skör och kan lätt böja sig, detta vill vi självklart undvika av uppenbara skäl.

2. Diska inte knivarna i diskmaskinen

Undvik diskmaskinen! Knivarna ligger och slår fram och tillbaka mot porslin, glas eller helt enkelt mot diskmaskinens korg. Inte nog med det, så kan även märken på knivarna blekas eller försvinna. Trähandtag tål inte heller värmen i maskinen, och kommer efter ett tag bli fula – och i värsta fall ramla av.

Undvik disksvamp, då den sliter på kniven och eggen. Använd istället en diskborste, och torka kniven försiktigt utan att skära i pappret/handduken.

3. Rostskyddat, inte rostfritt

Det finns inga rostfria knivar, utan de är endast rostskyddade. Detta innebär att kniven kan bli smittad av rost, främst från andra föremål som rostar lätt. Bland annat, undvik att sätta kniven fuktig på knivlisten.

När kniven väl fått ett rostangrepp, så bör man polera bort det direkt – innan det är försent. Detta kan vi självklart hjälpa er med. Rosten äter sig in i materialet, och tillslut så går kniven inte att rädda. Detta påverkar såklart skärpan och knivens livslängd avsevärt så se därför till att lämna in era rostiga knivar för slipning.

4. Undvik diskhon

Det kan låta uppenbart, men det är det långt ifrån. Man bör i allra högsta mån undvika att lägga kniven i diskhon. Inte nog med att det är risk för att skära sig på kniven, utan kniven kan även lätt skadas. Släpp inte bara ner kniven i diskhon, eggen är skör och viker sig jättelätt – då har du en slö kniv på nolltid. Det är även lätt att kniven hamnar emot annan disk, som kan skada eggen. Lägg den istället bredvid diskhon, eller allra helst – diska den direkt för hand med diskborste.

5. Välj rätt skärbräda

Använd aldrig skärbrädor av glas eller porslin – det är vansinne. Det må vara fint i köket, men kniven kommer lida och bli slö på nolltid. Vårt bästa tips är att använda en träskärbräda. Det är det snällaste alternativet mot knivens skärpa. Det är även det mest hygieniska alternativet. Plastskärbrädor är också okej att använda, men det sliter mer på kniven än vad trä gör

Fördelen är även att tjockare träskärbrädor och plastskärbrädor oftast går att hyvla, vilket förlänger livstiden på skärbrädan.

6. Skippa den elektriska knivslipen

Dessa elektriska knivslipar kallar vi för knivmördare, eftersom de förstör eggen på kniven. Vill man slipa knivarna själv så bör man införskaffa sig ett par riktiga slipstenar.

Däremot så vet vi att många vill använda dessa knivslipar för att underhålla kniven hemma – jag ska förklara varför det är en dålig idé och vad du bör använda istället.

När jag slipar en kniv, så gör jag en bra egg på kniven som man sedan kan underhålla enkelt hemma med ett vanligt skärpstål. Det knivslipen gör är att den slipar bort material och skapar en liten, kort egg längst ner på kniven. Eggen gör visserligen kniven brukbar en kortare stund – men i princip omöjlig att underhålla. Skärpan blir inte lika bra som en riktig knivslipning. Om du istället investerar i ett skärpstål (kostar mindre än en knivslip) så kan du enkelt underhålla kniven under en längre period om du använder det på rätt sätt. 

Det går jättebra att fråga om hur man använder ett skärpstål när du är på plats hos oss eller spana in vår guide där vi går igenom hur man underhåller kniven med ett skärpstål.

Lycka till, och njut av din vassa kniv!

Förstasidan Knivslipning kontakta oss