Artikel

Välj rätt skärbräda till matlagningen

Av: Johnny
Knivslipare och ägare av Slipkliniken AB

Vi vet att det kan vara svårt att hålla reda på alla detaljer, som t.ex. vilken skärbräda som är bäst för ändamålet. Vi har skrivit denna artikel för att göra valet något enklare för er att välja skärbräda. I artikeln går vi igenom olika materials för och nackdelar.

Val av skärbräda 

Det vanligaste skärbrädorna är träskärbrädor och plastskärbrädor, men även porslinsskärbrädor och glasskärbrädor säljs lite överallt. Skärbrädor i porslin och glas kan verka som en bra idé, eftersom de är lätta att rengöra, de är fina och passar inredningen. Men – när det kommer till att använda dem så finns det flera skäl till varför man bör välja en skärbräda av trä eller plast istället. Porslin och glas är hårdare än de flesta knivar, vilket ger dig en slö kniv – snabbt. Vi anser att de förstör knivens egg så pass mycket att vi starkt avråder ifrån att använda er av skärbrädor i glas eller porslin. 

Träskärbrädor 

Träskärbrädor har många fördelar som gör dem till ett populärt val för många kockar och privatpersoner. En av de fördelar som ofta nämns är de antiseptiska egenskaperna hos trä. Trä är ett naturligt material som har en mängd olika ämnen i sig, och många av dessa ämnen har antiseptiska egenskaper. Detta gör att trä kan hjälpa till att döda bakterier och mikroorganismer som kan finnas på skärbrädan. Det är dock viktigt att komma ihåg att träskärbrädor inte är 100% antiseptiska och att det är viktigt att hålla dem rena och hygieniska genom att rengöra dem ordentligt efter användning. De bör också slipas hos oss med jämna mellanrum alt. Bytas för att säkerställa maximal hygienisk standard. 

En annan fördel med träskärbrädor är att de har en bra skäryta. Trä är ett hårdare material än plast och det kan vara lite lättare att skära på en träskärbräda. Detta gör att träskärbrädor är ett bra val för den som vill ha en skärbräda där det är lätt att skära fint och precist. Det blir inte heller samma mängd jack i skärbrädan skapat av kniven till skillnad från en skärbräda i plast, vilket gör att den håller sig fin och hygienisk längre (med rätt behandling). 

Träskärbrädor är känsliga för fukt, och bör inte utsättas för det mer än nödvändigt. För att hålla träskärbrädor i bra skick rekommenderas det att de oljas in med paraffinolja. Detta hjälper till att bevara träet och förhindra att det torkar ut och spricker. Det skapar även en viss vattenavvisande effekt. Det är en enkel process som bara kräver att man applicerar en liten mängd olja på brädan och sedan torkar bort överflödig olja med en torr trasa. Vi rekommenderar inte att använda vanlig matolja, då den med tiden härsknar. Ni hittar livsmedelsgodkänd paraffinolja i vår butik. 

En nackdel med träskärbrädor kan vara att de kan vara lite svårare att rengöra än plastskärbrädor eftersom de är känsliga för vatten och kan lagra bakterier och mikroorganismer om de inte sköts korrekt. En skärbräda i trä behöver vara mättad med olja samt vara ren och inte utsättas för mer vatten än nödvändigt för att undvika mögel och bakterietillväxt. 

Träskärbrädor kan också vara lite tyngre än plastskärbrädor, vilket kan göra att de är lite svårare att hantera. 

Plastskärbrädor 

Om du letar efter en skärbräda som är lätt att rengöra och hålla ren, kan en plastskärbräda vara valet för dig. Dessa skärbrädor har många fördelar, inklusive deras lätta rengöring och lägre prislapp. Men det finns också nackdelar att tänka på, såsom deras ibland sämre skäryta jämfört med träskärbrädor. Här är en mer detaljerad titt på fördelar och nackdelar med plastskärbrädor. 

Plastskärbrädor är ett mycket populärt val och en av de största fördelarna med plastskärbrädor är att de är mycket lätta att rengöra. Plast är ett material som inte suger åt sig lika mycket bakterier och mikroorganismer som trä, så det är lite lättare att hålla skärbrädan ren och fri från bakterier. Dessutom kan plastskärbrädor oftast diskas i diskmaskin, vilket gör rengöringen både enkel och bekväm. 

En annan fördel med plastskärbrädor är att de oftast är billigare än träskärbrädor. Vi säljer både enklare skärbrädor i fasta mått samt tjockare plastskärbrädor i högre kvalité som finns i flera olika färger som du måttbeställer. Dessa används ofta i restaurangköken och i charkdiskar med färgkodning. Den högkvalitativa plastskärbrädan innebär en tjockare och tyngre skärbräda, men med fler möjligheter. Vi kan sätta dit silikonfötter så den ligger stabilt utan att röra sig, och vi kan även slipa ytan på dessa skärbrädor några gånger så de blir som nya. 

En nackdel med plastskärbrädor är att de inte alltid har den bästa skärytan, då de kan vara något mjuka. Trots att det är otroligt vanligt att ha de i professionella kök, så har vi sett att knivar som används på plastskärbrädor blir slöare något snabbare än om man använder en träskärbräda. Plastskärbrädor kan också ha lite kortare hållbarhet i jämförelse med träskärbrädor, av denna anledning. Det samlas bakterier i skärskårorna som blir i skärbrädan, och den behöver bytas ut regelbundet eller slipas om det är en tjockare plastskärbräda. 

 

För det mesta så är det tycke och smak, och oavsett du köper en skärbräda i trä eller plast så kommer du få en bra skärbräda. Håll er undan från skärbrädor i porslin och glas så kommer knivarna bli glada.