Artikel

Guide hur man använder ett bryne

Av: Johnny
Knivslipare och ägare av Slipkliniken AB

Vi får många frågor gällande underhåll av kniven mellan slipningarna, och givetvis hjälper vi er med det. Artikeln innehåller information om skillnader på de olika skärpstålen, vilket man bör investera i och såklart – hur man använder det.

Varför ska man använda ett bryne?

Underhålla kniven gör du enklast med ett bryne (även kallat för skärpstål) i antingen porslin, diamant eller stål – och det är mycket enklare än vad det ser ut att vara.  

Skärpstålet (eller brynet som det också kallas) rätar upp små ojämnheter med endast några få drag. Det handlar inte om att slipa knivarna, utan att räta upp eggen mellan användningarna. Efter en tids användning så märker man att skärpstålet inte längre gör någon större nytta för skärpan, och då är det dags att slipa dem hos oss igen.  

Hur använder man ett skärpstål?

Det är den absolut vanligaste frågan vi får från kunder, och det är ju inte så konstigt. Vi har därför valt att spela in en instruktionsvideo på detta, så ni kunder enkelt kan gå tillbaka och kolla om ni blir osäkra. Se videon här under!

Vilket skärpstål ska jag ha?

Skärpstålet bör anpassas efter vilken kniv man har. Nedan kommer lite beskrivningar på de olika alternativen. De olika skärpstålen finns att köpa hos oss i butik. 

Skärpstål i stål

Detta är det vanligaste skärpstålet i hemmen och något som fungerar för de flesta. De har otrolig livslängd och ligger bra i pris. Vi rekommenderar ett skärpstål i stål för er som har helt vanliga knivar från t.ex. IKEA, Global, Wüsthof, Victorinox, Dorre etc. Ett skärpstål i stål fungerar däremot inte på hårdare japanska knivar, då skärpstålet är mjukare än kniven.

Diamantskärpstål

Ett skärpstål i diamant är grövre än ett skärpstål i stål. Det har även en avsevärt mycket kortare livslängd än ett skärpstål i stål, eftersom det är täckt i ett diamantpulver som nöts bort när det används. Ett diamantskärpstål används ofta av kockar som använder sina knivar hela dagarna, och behöver få mer effekt av sitt skärpstål. Det ger en grövre yta, och kan samtidigt göra mer skada om man använder det med fel vinkel. Det ersätter dock fortfarande inte slipning, men kan göra så kniven klarar sig längre mellan slipningarna.

Porslinsskärpstål

Ett porslinsskärpstål tar finast av alla skärpstål, och är bäst lämpade när man bara vill göra lite åverkan eller har en hård kniv. Hårda knivar är oftast japanska märken som Yaxell, Kai Shun m.fl. Har man en hård kniv så är ett skärpstål i stål för mjukt, och kommer inte göra någon skillnad för skärpan. 

Lycka till, och njut av din vassa kniv!

Förstasidan Knivslipning kontakta oss